Uljara

Ne tako davno, svako je veće istarsko selo imalo vlastitu uljaru pa tako i Ipši, koja je bila u vlasništvu i naših predaka. Uljara koja se otvorila davne 1929. godine, posljednju je preradu odradila 1966., da bi nakon više od pola stoljeća u Ipšima ponovno potekle kapi maslinova ulja u jednoj od četiri tehnološki najmodernijih uljara na svijetu.

Uljara, koja se nalazi na našem imanju, podijeljena je na dva nivoa, odvojen je prijemni dio od prerade, karakteristiku koja je izrazito važna za higijenu te za postizanje veće kvalitete ulja.
Prvi dio proizvodnog procesa u kojem se masline čiste od lišća i nečistoća, nalazi se na gornjem dijelu, dok je donji dio posvećen isključivo preradi.
Posebnost uljare je u tome što je temperatura konstantna u cijelom sustavu prerade, a počinje već kod pranja maslina u rashlađenoj vodi, te o njoj ovisi kvaliteta našeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Nakon pranja, masline se čiste spuštaju u rashlađeni mlin, gdje se zahvaljujući kontroliranoj temperaturi kod mljevenja stvaraju prirodne arome, mirisi, pikantnost, gorčina, koje se zadržavaju do isteka zelenog zlata iz mlina.
Kvaliteta finalnog proizvoda je vrlo visoka i radi izrazito kratkog doticaja maslina sa kisikom. Jedini doticaj sa zrakom je trenutak u kojem masline iz mlina padaju u predmješač, a nakon toga je cijeli proces pod vakuumom, što znači da u ulju dok ne izađe iz dekantera ne dolazi do oksidacije koja utječe na arome i mirise maslinovog ulja.

0
Košarica
Košarica je prazna
Povratak