Naša priča

Ipša je obiteljsko gospodarstvo koje se već više od 20 godina bavi proizvodnjom ekstra djevičanskih maslinovih ulja i vina

Nalazimo se okruženi maslinicima u selu Ipši, podno Oprtlja, slikovitog gradića u sjeverozapadnoj Istri, smješten na 200 metara nadmorske visine, nedaleko od granice sa Slovenijom. Oduvijek vezani prirodom, 1998. godine odlučili smo se vratiti obiteljskoj tradiciji te krenuli u obnovu starih maslinika naših djedova. Već smo 2001. godine među prvima počeli brati masline po sortama, što nas je već na samome početku bavljenja maslinarstvom afirmiralo na hrvatskoj, a uskoro i svjetskoj maslinarskoj sceni.

Potvrdu za svoj rad dobili smo 2005. godine kada su naša ulja sorata Frantoio i Istarska bjelica postala jedna od prvih hrvatskih maslinovih ulja koja su do tada ušla u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei. Sjajan uspjeh nešto kasnije je ostvarilo ulje Frantoio koje je 2011. i 2017. godine, prema istoimenom vodiču, uvršteno među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu. Nakon uspješnog niza godina u maslinarstvu, 2010. godine odlučili smo pretvoriti još jednu našu strast u posao te smo krenuli u proizvodnju vina.

Naši vinogradi smješteni su na tri lokacije: Santa Elena, Ipši i Oprtalj. Zbog svog položaja izloženiji su suncu kao i konstantnom strujanju zraka što rezultira zdravijim urodom i većom kvalitetom proizvoda. Posebno smo ponosni na vinograd Santa Elena nalazi se na 420 metara nadmorske visine, nedaleko od Oprtlja, s kojeg se prostire predivan pogled od Učke do Antenala, te seže sve do Slovenije što ju svrstava među najviše vinograde u Istri.

Maslinici obitelji Ipša, od prve obnove i sadnje koja je započela 1998.godine pa do danas, prostiru se pretežito oko sela Ipši te se jedan mali dio nalazi podno vinograda na Santa Eleni te dijelom na lokaciji Vižintini Vrhi i Mazurija. Nalaze se na starim, postojećim terasama na nadmorskoj visini od 180-420 metara gdje su manje izložene nepovoljnim vremenskim uvjetima.Starost naših maslina je između 20 i 200 godina, a prisutne sorte u Ipšima su: Istarska bjelica, Bugla, Črnica, Leccino i Frantoio.

0
Košarica
Košarica je prazna
Povratak